درمان‌های خانگیِ مشکلات گوارشی


در شهرنشینی امروزی، دوران نوزادی تا بزرگسالی و بعد از آن تا سالخوردگی بدن در معرض بمباران شیمیایی مداوم قرار دارد. این مواد شیمیایی به هر شکل که باشد، از کود شیمیایی گرفته تا ماده ی ضدعفونی کننده آب و مواد غذایی یا انگل‌کش و حتی مصرف بیش از حد داروهای تقویتی، بدن را از مواد شیمیایی اشباع می کند. هر کس باید سعd کند تا این تاثیر را به حداقل برساند و در مقوله  ی درمان، می توان با استفاده از داروهای خانگی با مصرف مواد شیمیایی مقابله کرد.


مشکل هضم


یکی از دوستانم که اهل کشور غنا بود و سن و سالی از او گذشته بود، اعتقاد داشت که خوردن روزی یک عدد مورد برای کمک به هضم غذا و عمل درست روده ها مفیدتر است. برای اینکه بهترین نتیجه از مصرف مورد حاصل شود، آن را با پوست بخورید و بدون تُف کردن هسته هایش به خوبی بجوید. دستگاه گوارش شما به قدری قوی می شود که می تواند سنگ را هضم کند.


مورد میوه ای بسیار مغذی است و اگر با هسته هایش خورده شود، { به علت بالا بودن سلولز گیاهی} سبب منظم شدن عمل دفع و تخلیه ی روده ها می شود. این میوه مقاومت عمومی بدن را بالا می برد؛ حتی تا به امروز در بسیاری از خانواده های هندی، جوشانده ی برگ مورد برای مقابله با اسهال و استفراغ مصرف می شوند. برگ مورد دارای چربی های ضروری، از جمله جوهرمازو (tanin) و اوجنول (eugenol) غنی است که اثر قابض دارند و سبب مهار اسهال و استفراغ می شوند. پوست ریشه ی درخت مورد نیز برای درمان اسهال مفید است؛ آن را به ملایمت برشته و سپس گرَد می کنند و کمی از این گرد را با آب دوغ مخلوط می کنند. این مخلوط، به خصوص در شیرخواران و کودکان، سبب رفع اسهال می شود.




 


نکته ی جالب توجه این است که میوه ی مورد اثر ملین و کمک به هضم دارد و برگ و پوست ریشه ی درخت آن نیز برای بند آوردن اسهال به کار می رود.


مادربزرگم برای رفع سوءهاضمه همیشه درمان ساده ای را توصیه می کرد. او عصاره ی یک تکه زنجفیل تازه را با یک قاشق چای خوری آب لیمو ترش مخلوط می کرد و برای رفع مزه ترشی کمی گرد سنگِ نمک به آن می افزود و برای درمان سوءهاضمه توصیه می کرد.


به کسانی که مکرراً دچار بی اشتهایی و نفخ می شوند، روش درمانی ساده ای را توصیه می کنم، گرد فلفل سیاه را کاملاً با نبات مذاب مخلوط کرده، به شکل قرص های کوچکی درآورید. مصرف روزی ده یا سه بار و هربار یک عدد از این قرص ها اثر شگفت‌انگیزی دارد. روش ساده ی دیگری برای تهیه ی قرص ها این است که ابتدا دو قاشق غذاخوری دانه ی فلفل سیاه را با کمی روغن خوراکی در تابه داغ به ملایمت حرارت دهید، طوری که فلفل نسوزد، سپس این فلفل تف داده را خوب آسیا کنید تا گرد نرمی به دست آید. کمی نبات در تابه ذوب کنید و گرد فلفل را به آن اضافه کنید. مخلوط را از روی آتش بردارید و بگذارید تا سفت شود. هنگام سفت شدن، مخلوط را به شکل قرص های کوچک درآورید و قرص ها را پس از سرد شدن در ظرف دربسته ای نگه دارید.


کسانی که نمی خواهند حتی تا این حد متقبل زحمت شوند، می توانند یک چهارم قاشق چای‌خوری گرد فلفل را آب دوغ رقیق مخلوط کنند و هنگام سوءهاضمه یا سنگین شدن معده بخورند. برای این که نتیجه ی بهتری حاصل شود، می توانید به اندازه فلفل، گرد زیره نیز به آب دوغ اضافه کنید.


از پوست پرتقال نیز می توان برای درمان بیماری‌های مختلف استفاده کرد. یکی از موارد استفاده از پوست پرتقال سوءهاضمه است؛ جوشاندن پوست پرتقال، اثر اشتهاآور دارد و سبب کاهش گاز معده و سهولت هضم می شود.




 


داروی دیگری که برای درمان سوءهاضمه توأم با سرگیجه به کار می رود، مخلوط آب یک عدد انار با یک قاشق چای‌خوری عسل است. مصرف این مخلوط را در صورت لزوم می توان چند مرتبه تکرار کرد. انار یکی از داروهای قدیمی برای انواع اختلالات مختلف معده و روده، از جمله اسهال و اسهال خونی است. تمام قسمت های میوه و حتی درخت انار مفیدند. اگر دانه های انار را با کمی سنگ نمک و چند دانه فلفل سیاه بکوبید، دارویی مقوی برای معده به دست می آید که مصرف روزانه دو تا سه قاشق چای‌خوری از آن برای درمان انواع بیماری هایی که با هضم و جذب ارتباط دارند مفید است.


در سر تا سر شمال هند رازیانه به عنوان داروی ضدنفخ و برای از بین بردن گاز اضافی به کار می رود و همه ی افراد از کودکی تا بزرگسالی از آن استفاده می کنند. در رستوران های هندی، در پایان غذا، رازیانه سرو می شود. رازیانه را همراه با سایر موادی که برای هضم مفیدند مثل زنجفیل، زیره، فلفل و…نیز به صورت خیسانده استفاده می کنند. 


یک قاشق چای خوری رازیانه را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید، رویش را بپوشانید و بگذارید یک شب بماند. روز بعد مایع شفاف آن را صاف کنید و به تنهایی یا همراه عسل بیاشامید؛ با این ترتیب ماده ی کمک هضمی خوبی به دست می اید که تهیه آن در منزل بسیار آسان است. این ماده برای افراد مستعدِ سوءهضمه و کسانی که از قار و قور شکم ناراحت هستند نیز مفید است.


اگر رازیانه و زیره به مدت طولانی جوشانده شوند، تیمول و روغن‌های اساسی‌شان را از دست می دهند. برای حفظ خاصیت زیره و رازیانه، از جوشاندن زیاد آنها پرهیز کنید.


 


تهیه کننده: عاطفه کریمی


منبع: گیاه درمان: درمان های خانگی به روش هندی – دکتر گیریجا خانا


منبع:  پایگاه نیوزی ایران وکیل